Kämpaträning

Söndagsträningen är igång. Vi håller avstånd vid på/avrustning och den som är sjuk stannar naturligtvis hemma. Kommunikation om exakt vilka dagar det finns folk på plats sker som vanligt i Facebookgruppen.

Träningsshema

Tisdagar kl 19-21, orustad teknikträning
Söndag kl 12-ca 18, rustad teknik- och sparringträning

All träning sker utomhus oberoende av väderlek. Vi håller till i Fredhällsparken, Adlerbethsgatan 20. Se karta

Kontakt

Det är Holmrikes Marsk, Jarl Morales Galen, som kan svara på frågor angående kämpaträningar. Alla som vill komma är naturligtvis hjärtligt välkomna! Om du är ny, kontakta oss gärna innan du dyker upp då det förekommer att vi åker på turneringar, eller åker och tränar på annan ort ibland.

Kämpaträningen

Den kämpaträning vi bedriver kallas allmänt för ”heavy fighting”. Enklast skulle den kunna beskrivas som en typ av rustad fullkontakts stickfighting inspirerad av medeltida turneringar. Vi tränar mycket på fotarbete, slagkraft, attack- och försvarstekniker. Varje träning innehåller uppvärmning, fys och tekniker. På tisdagar är det ett mer tekniskt uppbyggt pass som vi försöker applicera på söndagsträningen i rustning. Det är inga problem att delta även om man inte har rustning.

Säkerheten är det viktigaste i vad vi gör, både personligt och för dem du möter. Det finns speciella krav på rustningarna vi bär och vapnen vi hanterar. Vapnen är tänkta att till viss del symbolisera riktiga vapen även om de är tillverkade av rotting (ett träslag) och lindade med skyddstejp över slagytorna. När du blir träffad av en attack som du själv anser vara fullgod är det ditt eget ansvar att godkänna attacken och erkänna dig slagen. Det uppmanas från varje utövare att visa gott sportmanship och ridderligt beteende. I våran kampsport är det vanligast att man möts och kämpar mot varandra i duellform, man mot man, i olika typer av turneringar. Det förekommer också frekvent att vi kämpar i melee, alltså regelrätta slag med många personer på varje sida som kämpar samtidigt. Man kan använda många olika typer av vapen från pilbåge till stridsklubba eller spjut, det vanligaste är dock svärd och sköld. Det finns även en typ av domare på både event och de enskilda träningarna som ser till att säkerheten upprätthålls.

Rustning och vapen

Då vi föredrar att ingen blir skadad, utförs SCA-strider med rustningar (gjorda av läder, metall, plast och vaddering i någon form) samt rottingvapen. Rottingen är samma material som man tillverkar korgmöbler av. Rotting är elastiskt nog för att absorbera en del av kraften i ett slag, (det är ganska kraftig slag som utdelas) och lätt nog för att ha samma vikt som riktiga svärd av stål.

Svärd tillverkas genom att en rottingkäpp lindas med glasfibertejp, täcks med s.k. ”silvertejp” (av estetiska skäl) och förses med något slag av tvärslå. Rustningar är mer komplexa – de är gjorda av stål, nitar, läder etc. och kan ta mer än 40 timmar per del att göra. Det finns flera obligatoriska rustningsdelar – hjälm, skydd för hals och nacke, armbågar, knän, njurar, händer och skrev. Dessutom bär de flesta SCA-kämpar bröst- ben-, arm- och fotskydd.

Auktorisering

Innan man får tävla i Hevy Fighting måste  en kämpe visa för en eller flera marskar att han/hon har kompetens nog för att slåss på egen hand. Om marskarna beslutar att kämpen är tillräckligt säker (inte nödvändigtvis duktig alltså, utan så bra att vederbörande inte gör sig själv eller andra illa) blir kämpen auktoriserad att slåss i torneringar och krig, . Denna process – (från att börja träna till att bli auktoriserad) – varigerar från person till person.

Holmrikes träning

Vi bedriver en träning som ska passa de flesta, tveka inte att komma och pröva på, vi tvingar ingen att kämpa i turneringar även om vi försöker inspirera till det. Det finns lånerustningar för dem som är intresserade att pröva och vi har många goda råd.

Låter det spännande? Kom och titta på Holmrikes kämpar och prata med de som utövar det – du är varmt välkommen! För att själv prova på, kontakta träningsansvarige i förväg så kan extra utrustning fixas fram. Det man måste ha med själv är en suspensoar och oömma kläder att bära under rustning.

Här hittar du mer information och regelbok: Drachenwalds armoured combat marshal