Är du ny i vår förening så har du säkert 100 och en frågor. Här skriver vi lite för dig att börja med men vi svarar gärna på alla dina frågor när vi ses eller om du skickar oss ett mail.

Vad ska jag ha på mej?

Alla har varit nybörjare och ställts inför frågan: vad ska jag ha på mej? På vanliga möten brukar vi inte vara klädda i medeltida dräkt, men några plagg ska man ju ha till sitt första evenemang. Som utgångspunkt för att sy en dräkt kan man välja en viss period och/eller ett folkslag eller land. Tex. celter, vikingar, normander, Burgund, Tudor, nordiskt 1400-tal eller italiensk och tysk renässans. Om man behöver hjälp med att bl.a. hitta mönster eller få tips om tygaffärer kan man vända sej till Holmrikes MoAS (Minister of Arts and Sciences).

I Holmrike finns det en garderob med utlåningskläder som du kan låna. Kontakta Kastellanen  eller Goldkey ansvariga. Klicka här för kontaktuppgifter.

I Holmrike har vi också ett litet utlåningsbibliotek kallat Bokskåpet, där vi har fackböcker i olika  ämnen som rör medeltiden, bl.a. dräkter.

Personan

För att levandegöra det vi kallar Drömmen väljer man ett medeltida namn och en medeltida identitet, en persona. Det är en persona som du skulle kunna tänka dej att vara, om det var ”riktig” medeltid. Några finner det svårt och tar tid på sej med att hitta sitt namn, medan andra snabbt utformar en hel livsbeskrivning med många detaljer. Vissa känner på en gång att de heter Abdul Hamid bin Sultan al Quraish, en arabisk köpman som just nu reser runt i norra Europa och studerar dessa förunderliga barbarer.  Andra i sin tur tar 8 år på sig att komma på vad de heter.

Till din persona kan du också skapa ditt heraldiska vapen. För att använda vapnet officiellt i SCA bör man ansöka om att få det godkänt, så att vapnet blir unikt just för dej och inte liknar någon annans i SCA, eller t.ex. ett redan existerande adelsvapen. Om man har uträttat något för sin lokalgrupp eller föreningen i övrigt, så kan man bli rekommenderad till fursteparet för upphöjande till adlig rang med rätt att bära vapensköld, en AoA (Award of Arms).

Feast Gear

Nu har du sytt en dräkt och skaffat dej ett historiskt namn, men innan det är dags att åka på ditt första evenemang, ett event, bör du skaffa dej någonting att äta på och med! Det var först på 1700-talet som värdfolket för festen även tillhandahöll tallrikar, dryckeskärl och bestick för sina gäster. Innan dess fick även fint folk ta med sej sina egna måltidsutensilier (Feast Gear) till kalaset.
De flesta brukar hitta för ändamålet lämpliga prylar på loppmarknader och längst in i mormors skåp, eller köper tex. nytillverkade repliker i museibutiker. Bra tips på köpställen brukar man kunna få av andra medlemmar i föreningen.

Ditt första Event

Och nu till det roliga, till eventet. Det finns många sorters event, som t.ex. kämpaträningsläger, torneringar, krig, och  universitet. De största eventen i Nordmark är ”Dubbelkriget” i Attemark (Skåne) i maj och ”Styringheims tältläger” under Medeltidsveckan på Gotland i augusti.

”Kortare event brukar vara upplagda så att man anländer på fredag e.m. eller kväll, det ingår inte alltid mat på fredagen så det kan vara bra att ta med  sig, annars så träffar man folk och umgås rent allmänt. Lördagen är dagen då det brakar loss, efter frukost är det lekar, hantverk, universitet och/eller kämpalek.

På eftermiddagen/kvällen är det ofta Hov, då bla delas det ut utmärkelser och kungörelser läses upp. Hov kan pågå olika länge, från ca 1 timme till alldeles för länge. När Skrollor delas ut hålls de upp och alla närvarande utbrister imponerat Ohhhh!, vare sig de kan se dem tydligt eller ej. När en person som kallats fram till fursteparet skall gå tillbaka, ropar alla Vivat! tre gånger, (om det är flera personer samtidigt ropar man Vivant!) Hov förs ofta på engelska, då det kan finnas utländska gäster. Om man under tiden för Hovet måste gå därifrån så niger/bockar man mot kronorna och backar därifrån i ca 3 meter, likadant (med undantag för backandet) när man återvänder till sin plats. På söndagen äter man frukost, packar och åker hem.

Nya ord och begrepp att lära sig

Allt eftersom tiden går kommer du att möta nya ord och begrepp som används inom SCA. En del är dräkt-ord, som houppelande, braies, coif, hennin, codpiece och cotehardie. Andra rör SCA:s struktur som t.ex. Chatelan, Autokrat och Troll. Sen finns andra märkliga saker som Skrolla, Waiver, Pelicaner och Feast Gear (men det vet du redan vad det är) Till det kommer diverse adelstitlar och hur man tilltalar tex. kungligheter och det lär du dej så småningom. Men säjer någon att något är ”purjo” så är det svengelsk SCA-slang och betyder ”period” tidsenligt, inte att det är vegetariskt.

Välkommen till den nuvarande medeltiden

Vi hoppas att du kommer att trivas i Holmrike och finna aktiviteter som roar just dej. Kom ihåg att du inte får svar om du inte frågar, och att de flesta mer än gärna berättar om och introducerar dej i just deras specialintresse, vare sej det gäller fäktning, elisabetansk dräkt, mjödbryggning, stridsbågskytte, nålbindning, keltiska sagohjältar, sy vikingaskor, kalligrafera, baka tidsenliga pajer, spela hnefatafl, hur man gör en ringbrynja, väver band, bygger en paviljong…

Optimized by Optimole