Kreativ anakronism är för oss det bästa av vikingatiden, medeltiden och renässansen som vi inspireras av i vår nutida värld. Vi klär oss i historiska kläder och på banketter äter vi mat tillagad efter tidstypiska recept. Vi tränar fäktkonst och strid i rustning, skjuter pilbåge samt håller på med allehanda hantverk och konstarter med medeltida rötter, som rustningsbyggande, skomakeri, dräktsömnad, heraldik, dans, illumination och kalligrafi.
Här nedan kommer ett axplock av saker som vi gör.
Hantverk
Allt hantverk praktiseras i vår förening men kanske inte överallt. Vi har medlemmar som smider, snider, väver, broderar och brygger för att nämna några hantverk. Är det något du är intresserad av så finns det säkert någon i vår världsomspännande förening som är villig att dela med sig av sina kunskaper.
Holmrikes hantverksmåndagar
Varje måndagkväll (med få undantag) mellan kl. 19-22 har vi kurs i vad vi kallar tyst hantverk. Det vill säga allt hantverk som inte skapar höga ljud, som visst rustningsbygge tex.
Vi ses i lokalen eller via Zoom (beroende på omvärldens status) och alla är varmt välkomna!
Fäktning
Fäktningen i SCA återskapar fäktteknik från i huvudsak tidsperioden 1500-1600. Dusterna utkämpas ’in the round’ och hugg eller stötar är kropps-specifika; en träff på en arm omöjliggör användande av den armen, men en träff mot huvudet eller bröstet räknas som dödande. Duster kan utkämpas intill motståndaren oskadliggörs eller dör, eller till första eller andra blodsutgjutelsen. Den lediga handen kan användas för att blockera en motståndares attack. En stridande kan också använda ett andra vapen (eller en liten rund sköld, eller mantel) i den lediga handen.
”I fäktningen räknas slagen som om de vore utdelade med en riktig klinga, extremt vass på kanter och spets. Varje slag som skulle ha penetrerat skinn skall räknas som en tillräckligt god träff. Varje slag som träffar på mask, hjälm eller halsskydd skall räknas som om det träffade bar hud. Varje stöt som får spetsen av bladet att utöva tryck mot motståndaren genom tyg eller mask/hjälm/halsskydd – inte genom en tillfällighet, utan av resultatet genom en stöt – skall anses vara ett tillräckligt slag.” /Ur Drachenwalds fäktningsregler
Kämpaträning
Den kämpaträning vi bedriver kallas allmänt för ”heavy fighting”. Enklast skulle den kunna beskrivas som en typ av rustad fullkontakts stickfighting inspirerad av medeltida turneringar. Vi tränar mycket på fotarbete, slagkraft, attack- och försvarstekniker. Varje träning innehåller uppvärmning, fys och tekniker. På tisdagar är det ett mer tekniskt uppbyggt pass som vi försöker applicera på söndagsträningen i rustning. Det är inga problem att delta även om man inte har rustning.
Säkerheten är det viktigaste i vad vi gör, både personligt och för dem du möter. Det finns speciella krav på rustningarna vi bär och vapnen vi hanterar. Vapnen är tänkta att till viss del symbolisera riktiga vapen även om de är tillverkade av rotting (ett träslag) och lindade med skyddstejp över slagytorna. När du blir träffad av en attack som du själv anser vara fullgod är det ditt eget ansvar att godkänna attacken och erkänna dig slagen. Det uppmanas från varje utövare att visa gott sportmanship och ridderligt beteende. I våran kampsport är det vanligast att man möts och kämpar mot varandra i duellform, man mot man, i olika typer av turneringar. Det förekommer också frekvent att vi kämpar i melee, alltså regelrätta slag med många personer på varje sida som kämpar samtidigt. Man kan använda många olika typer av vapen från pilbåge till stridsklubba eller spjut, det vanligaste är dock svärd och sköld. Det finns även en typ av domare på både event och de enskilda träningarna som ser till att säkerheten upprätthålls.
Rustning och vapen
Då vi föredrar att ingen blir skadad, utförs SCA-strider med rustningar (gjorda av läder, metall, plast och vaddering i någon form) samt rottingvapen. Rottingen är samma material som man tillverkar korgmöbler av. Rotting är elastiskt nog för att absorbera en del av kraften i ett slag, (det är ganska kraftig slag som utdelas) och lätt nog för att ha samma vikt som riktiga svärd av stål.
Svärd tillverkas genom att en rottingkäpp lindas med glasfibertejp, täcks med s.k. ”silvertejp” (av estetiska skäl) och förses med något slag av tvärslå. Rustningar är mer komplexa – de är gjorda av stål, nitar, läder etc. och kan ta mer än 40 timmar per del att göra. Det finns flera obligatoriska rustningsdelar – hjälm, skydd för hals och nacke, armbågar, knän, njurar, händer och skrev. Dessutom bär de flesta SCA-kämpar bröst- ben-, arm- och fotskydd.
Auktorisering
Innan man får tävla i Heavy Fighting måste en kämpe visa för en eller flera marskar att han/hon har kompetens nog för att slåss på egen hand. Om marskarna beslutar att kämpen är tillräckligt säker (inte nödvändigtvis duktig alltså, utan så bra att vederbörande inte gör sig själv eller andra illa) blir kämpen auktoriserad att slåss i torneringar och krig, . Denna process – (från att börja träna till att bli auktoriserad) – varigerar från person till person.
Holmrikes kämpaträning
Vi bedriver en träning som ska passa de flesta, tveka inte att komma och pröva på, vi tvingar ingen att kämpa i turneringar även om vi försöker inspirera till det. Det finns lånerustningar för dem som är intresserade att pröva och vi har många goda råd.
All träning sker utomhus oberoende av väderlek. Vi håller till i Fredhällsparken, Adlerbethsgatan 20. Se karta för att hitta dit. Kommunikation om exakt vilka dagar det finns folk på plats sker i kämparnas Facebookgrupp och i vår lokalkalender.
Låter det spännande? Kom och titta på Holmrikes kämpar och prata med de som utövar det – du är varmt välkommen! För att själv prova på, kontakta träningsansvarige (vår marsk) i förväg så kan extra utrustning fixas fram. Det man måste ha med själv är en suspensoar och oömma kläder att bära under rustning.
Här hittar du mer information och regelbok: Drachenwalds armoured combat marshal
Rustningsbygge
När vi bygger rustning gör vi det framför allt i historiska material som läder, plåt och järntråd. Hantverket sker vanligen på eget intiativ av en eller flera medlemmar. Ibland letar sig även modernare material in i arbetet, då man vill göra lättare rustningar till Heavy fighting, till exempel för kämpar med rygg- eller knäproblem, som inte mår bra av att ha allt för tunga saker på sig när de tränar.
Rustningsbyggarlänkar
På Facebook finns en grupp klicka här
Bågskytte
Under i princip hela den tidsperiod som återskapas i SCA användes bågskytte i olika former. Om det så var för jakt, krig eller sport så fanns det under medeltiden många innovativa och skickliga bågskyttar.
Bågskytte kom att spela en avgörande roll i flera stora slag (som Agingourt och under 100 år kriget) och många medeltida kulturer satte stor tillit till bågskyttarnas skicklighet vid kampanjer, inte minst de nomadiska stammarna som kom till Europa från Asien.
I Nordmark skiljer vi tydligt mellan två olika typer av bågskytte, stridsbågskytte och tavelskytte.
Tavelskyttet återskapar det klassiska bågskyttet med antingen lång- eller recurvebågar som motsvarar sina historiska förebilder. Pilarna är tillverkade av träskaft med naturliga fjädrar. Tavelskyttet sker endast mot icke-levande mål och är en vanligt förekommande aktivitet vid Nordmarks evenemang, då det även äger rum bågskyttetävlingar i vilka skyttar kan jämföra sig med varandra om de så önskar. Formerna för tävlingarna varierar i allt från duellskytte till tematiserade banor och traditionellt tavelskytte på olika avstånd.
I stridsbågskyttet blandas bågskyttar med kämpar i skyddande rustningar. Bågskyttarna deltar i kämparnas gruppstrider och tack vare speciella pilar kan de utan att skada deltagarna skjuta på levande mål. Stridsbågskyttet ger ytterligare en dimension till stridsupplevelsen som kämpe.
Sång och musik
Sång och musik är en stor del av allas upplevelse när vi ses på evenemang. Är det någon som vill spela eller sjunga uppskattas det ofta storligen.
Det förekommer både sång/musik från vår tidsålder men även så kallade filk sånger.
Holmrikes kör
Kören är för närvarande vilande. Men när de ses så träffas de och sjunger stämsång, medeltida och renässans. Alla som kan hålla en ton utan att bli förvirrad av att grannen sjunger en annan är välkomna. Notläsningsvana ett plus men inget krav.
Vis- och vinkvällar
Vis- och vinkvällar hålls ibland i Holmrikes regi och är mycket uppskattat. Under den varmare årstiden kan det komma att genomföras utomhus men annars är de (när så är möjligt) i vår lokal.
Det är öppet för alla som tycker det är kul att sjunga, vare sig man sjunger bra eller ej. Man kan ta med egen dryck och mat om man vill. Vi håller på så länge vi orkar.
Information om datum hittar du i Holmrikes lokalkalender.
Sångböcker
Sigrid pärlmakerskas Sångbok (pdf)
Sigrid Beadmakers Songbook (pdf)
The Beadmakers webpage
Heraldik
Första gången man besöker ett evenemang märker man att folk tycks ha ålderdomliga eller rentav konstiga namn, liksom att det finns vackra banér lite varstans. Detta är en del i vårt sätt att skapa en medeltida känsla.
Om vi börjar med vapensköldarna så är de konstruerade efter särskilda heraldiska regler. De färger (tinkturer) som används är svart, blått, rött, grönt och purpur. Även vitt och gult förekommer som symboler för silver och guld. Ibland ser man vapensköldar till synes översållade av små figurer. Dessa symboliserar pälsverk, till exempel hermelin.
Vill man ha en bild på sitt vapen går detta givetvis bra, och ett råd är att titta i heraldiska böcker efter uppslag. Man kan använda allt från geometriska figurer till fabeldjur.
Vad gäller namnet så är det ett bra tips att ta en titt i medeltida källor och se om där fanns en kung eller drottning med ett fint namn. Regeln som finns är att man inte får ta ett komplett historiskt namn (till exempel Karl Knutsson Bonde eller Gustav Eriksson Vasa), utan hämta för- och efternamn (och eventuellt tillnamn) från olika källor. Många använder sitt antagna medeltida namn (kallat persona) i flera år utan att formellt registrera det, medan andra registrerar namnet med en gång.
Registrera? tänker du kanske. Det gör man på så sätt att man skickar in sitt namn, tillsammans med den dokumentation man hittat kring namnet, till SCAs huvudkontor i USA. Detta är något man också kan göra med den vapensköld man väljer till sin. Man gör ungefär likadant som när man skickar in sitt namn, med tillägget att man ritar upp vapnet, alternativt skriver dess blasonering (ungefär heraldisk beskrivning av hur vapnet ser ut, ofta på franska). Hela registreringsprocessen tar vanligtvis några månader.
Länkar till olika heraldik sidor
Heraldik i Nordmark – Nordmarks heraldik hemsida där du kan läsa en massa om heraldik
Namn och heraldik i Nordmark – En Facebook där du kan få tips och råd
Submitting names and heraldic insignia – Drachenwalds sida där de skriver om hur du ska gå tillväga för att ansöka om namn och/eller vapen.
Präntare
Präntare sysslar med kalligrafi och illuminering och skapar scrollor*.
I SCA använder vi ett slags diplom ”scrollor”, för de utmärkelser som delas ut inom föreningen, alltifrån Ljusorden (för hantverksskicklighet i Nordmark) till Pelican (för tjänst i SCA), och som sköldebrev (Award of Arms).
När man kom på idén att använda utmärkelsebrev, utgick man under föreningens första år från det som är mest tillgängligt när det gäller medeltida manuskript, böcker, och hämtade där form och inspiration.
Ett sköldebrev i SCA har en kort text som i regel inte fyller ut sidan, (till skillnad från dess medeltida motsvarighet där texten dominerar ytan och möjligen sparsam dekoration förekommer). Anfangen i vårt moderna sköldebrev kan vara rikt illuminerad, och texten omges av en ram av något slag. Huvudmotivet kan vara hämtat ifrån en boksida, eller följer de medeltida bokilluminationernas stil.
*Scrolla/scrollor = av engelskans scroll som betyder pergamentsrulle.
Länkar till präntarsidor:
Nordmarks Präntare har en egen hemsida den hittar du här
På facebook finns det en grupp men Nordmarks Präntare klicka här
Barnaktiviteter
Barn och ungdomar (dvs de som är under 18 år) är välkomna att delta i SCA och Nordmarks aktiviteter. På vissa evenemang ordnas det specifika barnaktiviteter men föreningen sysslar på inget vis med barnpassning eller barnaktiviteter i traditionell mening.
Aktivitet i föreningen bygger ofta på egna initiativ och drivkrafter. Därför är det viktigt att inte bara barnen utan även målsman eller annan vuxen kan vara med och ta ansvar för barnet. Personer under 18 år måste ha förälder eller en utsedd vuxen förmyndare med sig på evenemang för att kunna delta.
Under de år som föreningen har funnits i Sverige (sedan 1984) har allt fler familjer med barn kommit till Nordmark och numer har vi unga vuxna som varit med sedan de själva var bebisar.